Stypendyści Fundacji im. Jerzego Szmajdzińskiego w Sejmie RP

W dniach 16 – 18 września 2012 bieżącego roku stypendyści oraz opiekunowie Fundacji im. Jerzego Szmajdzińskiego wyruszyli w trzydniową wycieczkę do Warszawy. Laureatami tegorocznych stypendiów była grupa 38 gimnazjalistów z regionu jeleniogórskiego i legnickiego.

Stypendyści wytypowani zostali przez Rady Pedagogiczne oraz Rady Rodziców poszczególnych szkół do których uczęszczają. Wszyscy zapracowali na to wyróżnienie osiągając wybitne wyniki w nauce, lub sporcie.

Wyjazd zaplanowany został na niedzielę 16 września. Przed podróżą młodzież wraz z rodzicami i osobami towarzyszącymi spotkała się w jeleniogórskiej siedzibie Fundacji z posłanką Małgorzatą Sekułą-Szmajdzińską, która pogratulowała wszystkim wspaniałych osiągnięć i życzyła udanego pobytu w Stolicy.

POŻEGNANIE WYJAZD Z JELENIEJ GÓRY

Program pobytu w Warszawie był bardzo bogaty. 17 września rano zwiedzanie rozpoczęło się od Starego Miasta. Uczniowie zobaczyć mogli między innymi sławny pomnik Syrenki Warszawskiej oraz Zamek Królewski, obok którego widnieje ogromna Kolumna Zygmunta, a także Barbakan i pomnik Małego Powstańca. Kolejnymi punktami zwiedzania była poruszająca wizyta w Muzeum Powstania Warszawskiego, pobyt w Muzeum Fryderyka Chopina i odwiedziny Pałacu w Wilanowie. W Wilanowie uczniowie odwiedzili jeszcze jedno szczególne miejsce. Mieli okazję złożyć wiązankę kwiatów na grobie Jerzego Szmajdzińskiego, patrona Fundacji. Po chwili zadumy na wilanowskiej nekropolii, wszyscy udali się do Parku w Wilanowie

Wieczorem organizatorzy przygotowali niespodziankę – młodzież obejrzała film “Podróż do środka ziemi” – w wersji 5D.

WARSZAWA – STARE MIASTO

MUZEUM POWSTANIA WARSZAWSKIEGO

CENTRUM NAUKI KOPERNIK

MUZEUM FRYDERYKA CHOPINA

WILANÓW

ZŁOŻENIE KWIATÓW NA GROBIE PATRONA FUNDACJI – JERZEGO SZMAJDZIŃSKIEGO

Ostatni dzień wycieczki, mimo ogromu przeżytych już wrażeń, był przez wszystkich najbardziej oczekiwany. We wtorek 18 września stypendyści odwiedzili w pierwszej kolejności Centrum Nauki Kopernik, następnie udali się do gmachu Sejmu, gdzie odbyło się oficjalne wręczenie specjalnych certyfikatów stypendialnych, którego dokonał Przewodniczący Rady Fundacji, Prezydent Aleksander Kwaśniewski. Uczniowie otrzymali również listy gratulacyjne od Posłanki Małgorzaty Sekuły-Szmajdzińskiej Podczas uroczystości obecni byli również inni przedstawiciele Rady Fundacji między innymi: Pan Poseł Ryszard Kalisz, oraz Parlamentarzyści Marszałek Jerzy Wenderlich i Poseł Cezary Olejniczak. Po zakończeniu części oficjalnej stypendystów wraz z opiekunami zaproszono na zwiedzanie Sejmu i pamiątkowe zdjęcia.

WIZYTA W SEJMIE RP

Podróż powrotna chociaż długa, minęła szybko i w dobrych nastrojach. Wszyscy uczniowie zostali bezpiecznie odwiezieni do swoich domów. Mamy nadzieję, że pobyt w Stolicy był dla wszystkich niezapomnianym przeżyciem.

Fundacja im. Jerzego Szmajdzińskiego istnieje od marca 2011 roku. Dzięki zaangażowaniu i poświęceniu jej działaczy ciągle się rozwija. Dziękujemy wszystkim sponsorom, którzy przekazali środki umożliwiające zrealizowanie wyjazdu stypendystów  do Warszawy

CERTYFIKAT STYPENDIALNY I LIST GRATULACYJNY

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nasze działania. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.