Uroczystość wręczenia certyfikatów stypendystom Fundacji im. Jerzego Szmajdzińskiego

W czwartek – 18 września 2014 roku, o godzinie 13:00, w Sejmie RP odbyła się uroczystość wręczenia uczniom stypendiów ufundowanych przez Fundację im. Jerzego Szmajdzińskiego. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek Sejmu Jerzy Wenderlich oraz poseł Ryszard Kalisz. W uroczystości wziął też udział syn patrona Fundacji – Andrzej Szmajdziński.

Podczas uroczystości wicemarszałek Jerzy Wenderlich podkreślił, że wyróżnieni stypendyści dowodzą, że dzięki nieprzeciętnej pracy i talentowi można zostać dostrzeżonym. Zaznaczył przy tym, że właśnie odkrywaniu i wspieraniu wybitnych młodych ludzi będą służyły kolejne edycje programu stypendialnego.
Będę się cieszyć jeśli kiedyś, w roli seniorów polityki, będziemy tu, w Sejmie przyjmowani przez Was. Wierzę, że duże kariery, niekoniecznie w przestrzeni politycznej, będą Waszym udziałem – powiedział wicemarszałek,  gratulując uczniom.

Video-Icon

Film z rozdania certyfikatów stypendystom Fundacji im. Jerzego Szmajdzińskiego

Fundacja przyznała stypendia już po raz trzeci. W tym roku otrzymało je 38 uczniów wyróżniających się osiągnięciami w nauce i sporcie. Dotychczas z rocznych stypendiów skorzystało już ponad stu gimnazjalistów
z regionu jeleniogórsko – legnickiego.

Jak co roku, stypendyści złożyli wieńce i zapalili znicze na grobie patrona Fundacji – Jerzego Szmajdzińskiego, na cmentarzu w Wilanowie.

Wyróżnieni gimnazjaliści mieli też możliwość zwiedzenia parlamentu, a także – w ramach zaplanowanego 3 dniowego pobytu w Warszawie – zwiedzanie  m.in.: Centrum Nauki Kopernik, Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum Pałacu Króla Jerzego III Sobieskiego w Wilanowie, a  także odwiedzenie  warszawskiego Starego Miasta i zobaczenie Pomnika Syrenki.

Autor zdjęć: Paweł Kula

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności, Bez kategorii, Nasze działania, Strona główna, Video. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.